2014. augusztus 22., péntek

Csak Egy Nap.

Gayle Forman




Fülszöveg:




Hazai borító.
Allysont, a burokban nevelt amerikai lányt érettségi ajándékként a szülei befizetik egy nyugat-európai körútra. Londonban, egy szabadtéri Shakespeare előadáson találkozik Willemmel, a lezser holland színésszel, és azonnal kipattan közöttük a szikra. Amikor a sors másodszor is összehozza őket, Allyson rá nem jellemző módon letér a járt útról, és követi Willemet Párizsba. A szikrából egyetlen nap alatt fellobban a láng... amíg Allyson arra nem ébred az együtt töltött viharzó nap után, hogy Willem elment.

A sorsfordító napot az önmegismerés éve követi: Allyson megszabadul a belé nevelt korlátoktól, hogy megtalálja igazi szenvedélyeit és talán az igazi szerelmet.

Kiadó: Ciceró
Angol cím: Just One Day
Író: Gayle Forman
Megjelenés: 2014. 05. 21.
Fordította: Sóvágó Katalin
329 oldal
Romantikus, ifjusági, elgondolkodtató
Elvileg lesz többb része is. Legalábbis a befelyezés szerint. 




Saját szavakkal megfogalmazott történet (SPOILER!!):




/Egy napon megszületünk.
Egy napon meghalunk.
Egy nap alatt megváltozhatunk.
Egy nap alatt szerelembe eshetünk.
Akármi történhet egy nap alatt./
Allyson eddigi tervei a jövőről nem is a saját álmaiból szövődtek, inkább a szülei elképzelései szerint követte az utat a nagykorúság felé. Minden megadott volt egy tökéletes élethez: kiválló jegyek, szerető szülők, legjobb barátnő, és egy kalandosnak ígérkező nyár.
A szüleitől érettségi ajándékként kapott úton Allyson rájön, hogy az általa szőtt elképzelései nem is bizonyúlnak igaznak, amikor sikerül szinte Európa összes városába beköszöntést nyernie, kivétel Párizsba, ahová leginkább vágyott. Az utolsó napok egyikkében Allyson és barátnője elkülönülve a csoportjuktól vesznek részt egy Shakespeare előadáson, amely teljesen másnak bizonyul mint az eddigi előadások. Allyson figyelmét felkelti, egy laza holland színész, de mindez elenyész, amint másnap útra kellnek.
Egy második találkozás alkalmával sikerült többet megtudnia a fiúról, a neve Willem. London felé döcögve beszélgetésbe elegynek, ami a leszállásig tart. Allyson nagy döntés előtt áll, amikor Willem felteszi a kérdést: Lenne-e kedve eljönni vele Párizsba?
Allyson önmagához nem híven elfogadja az ajánlatot és Párizsba utazik egy nap erejáig Willemmel, ahol rengeteg kaland alatt egymásba szeretnek a szerelem városában. Az este, amialatt Allyson azt hiszi, minden megváltozik, beteljesül szerelmük. 
Másnapra a lány egyedül ébred, Willem nélkül. Miután a várakozás egy megdöbbentő gondolatmennettel végződik, miszerint Willem itt hagyta, anélkül, hogy bármit tudna róla, amely alapján megtalálhatná, végül segítséget kérve elhagyja a szerelem városát.
Ősszel Allyson egy Bostoni iskolában kezdi az első egyetemi évét, bár a Willem után maradt érzelmek még mindig a szívében lakoznak. Az az egy nap, amit Willemmel töltött megváltoztatta az eddig eleget tevő lányt, immáron magába fordul. 
Egy Shakespear kurzusra jelentkezve megismerkedik Deevel és hosszú idő után úgy néz ki, sikerülhet a lánynak elfelejtenie Willemet. 
A "Vízkereszt" című darabnál Allyson elhatározza, hogy meg kell keresnie Willemet, még ha ez azt is jelenti, hogy be kell járnia fél Európát.


Érzelmeim a könyvel kapcsolatban:



Külföldi borító.
Biztosan állíthatom, hogy imádtam a könyvet az első szavától kezdve. Már régóta szemeztem a könyvvel, a Moly-on találtam rá és a borítója teljességgel megbabonázott, ennél inkább már csak a fülszöveg kerített jobban hatalmába. Miközben olvastam a könyvet egyszerre sírtam a főszereplővel, együtt hitetlenkedtünk, hogy hogy hagyhatta Willem egyedül Párizsban. Eddig nem vonzott ennyire Párizs, de immáron kimerem jelenteni, hogy kedvenc városom lett, miután letaszítottam az első helyről London-t. 
Igazság szerint mondanám, hogy nem volt hosszútávú hatású rám a könyv, de akkor óriásit hazudnék, mivel ennek a könyvnek a hatására döntöttem el, hogy én is szeretnék utazgatni, valamint megtanulni Franciául, akárcsak Allyson. 
Szerintem ehhez nem is kellene hozzácsapnom, de leírom, hogy bárminkor szívesen elmegyek egy Willemmel Párizsba, de szerintem minden olvasó így van ezzel. Az utolsó lapok egyszerre okoztak számomra csalódást, majd mérhetetlen megkönnyebbülést, végül pedig egy függővéget, aminek hatására percekig meredtem az utolsó lapra, hogy mi a fene. Remélem hamarosan megjelenik a folytatása, mert amióta letettem ezt a könyvet, az a lyuk ott maradt bennem, amit a vége okozott. 



Szereplők:



/Megmutatta, hogyan lehet eltűnni. És én megmutatom,
hogyan lehet megtalálni./
Allyson karakterét alkotó elsődleges dolgot már felfedeztem rengeteg könyvben, amely nem más, mint, a megfelelni akarás a föszereplőben. Nem tudom, miért imádják ezt a szálat a könyvírók, de mindenesetre ebben a könyvben elengedhetetlen volt, emellett nagyon büszke lettem a történet vége felé Allysonra, hogy kiállt a gondolataiért, mégha ehhez szembe is kellett szálljon a szüleivel meg nyári munkára kellett mennie, amit szerintem igenis megkedvelt. A vége felé megharagudtam rá pár lap erelyéig, amikor feladta, majd szerencsére kellemeset kellett benne csalódnom.
Willem karaktere egyszerre okozott csalódást (de megelőlegeztem neki egy bizalmat) és egyszerre babonázott is meg. Megszerettem, és remélem a következő kötetben bebizonyítja, hogy nem egy tapló. 
Dee karaktere nekem egyszerre okozott meglepetést is, és elfogadást. Eleinte furcsának találtam a megjegyzéseit, de a végén már csak mosolyogtam rajta. Kétségtelenül neki sikerült Allysont kihúzni a szakadékból, vagy mondjuk inkább befordultságnak, ha már a "legjobb barátnője" nem foglalkozott vele. 
Melanie nekem eszembe jutatta azokat a kiskori barátságokat, amiket szétmarcangol a távollét. Sajnáltam, de szerintem többet is tehetett volna a barátságuk érdekében, és én most speciel nem arra gondoltam, hogy járjanak egy egyetemre. Van telefon, Skype, és a hétvégék, amik rendelkezésre álltak és emellett még meg kell említenem, hogy egy nyár is adott volt a számára, hogy felkeresse Allysont, ami meg is történt, de alakíthatta volna máshogyan is a dolgokat, nem kellett volna hagyni, hogy a barátságuknak vége legyen. De persze az ember mindig okosabb, ha másnak a problémájáról van szó. 


Kedvenc...:





/Akármi történhet csak egy nap alatt./
Kedvenc Karakter: Allyson és Willem, aki megtanított az utazás szenvedélyére, egy könyvön keresztül. 
Kedvenc Jelenet: Huhh, fogós kérdés ez, mert igazából imádtam ténylegesen az első szótól indulva, de mondjuk azt, amikor a foltokról beszélget Allyson és Willem.
Kedvenc Idézet: Akkor most írok egy franciát is, meg egy magyart is.

Francia: C'est courageux d'aller I'inconnu. 
Angol/Magyar: 
1. (fenébe az 1db-al, kettő van!) "Egy napon megszületünk. Egy napon meghalunk. Egy nap alatt megváltozhatunk. És egy nap alatt szerelmesek lehetünk. Minden megtörténhet egy nap alatt."
2. "Mindig minden a véletlenről szól."


Macaron:



Macarone.
Sokan a mai napig úgy hiszik, hogy Franciaországból származik, de mások szerint Olaszországból, szóval az igazi Macaron eredete titok. A mai, avagy a végleges formályát Pierre Desfontaines-től származik az 1930-as évekből. Több ízvilágban lehet kapni, főleg Párizsban híres, de már Magyarországon is lehet kapni cukrászdákban, volt szerencsém kóstolni, mennyei. Tojáshabból készülnek, emellett cukorból és finomra őrőlt mandulaliszt. Mostanában meghóditóták Amerikát, Japánt, de hazánkban is örvend kisebb hírnévnek, bár mások inkább a "We Heart It" nevű internetes portálon találkozhattak eme figyelemfelkeltő finomsággal. A könyvben nagy szerepe van, amikor Allyson útra indul, a lelkére kötik, hogy mindennap ennie kell egy Macaron-t. 

Még az írótól:


Ha Maradnék


Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. Aszüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséges szélesre tárta előtted a világ kapuit. 

Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszíted.

Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz. 

Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?

Hová tűntél?


Képzeld el, hogy azt az életed éled, amiről álmodtál. A viláág egyik leghíresebb rockzenésze vagy, az újságok címlapon hozzák a képedet, és a lábad előtt hever a világ. Az első lemezed olyan sikeres lett, hogy soha nem lesznek már anyagi gondjaid. A barátnőd nem elég, hogy tehetséges és felkapott filmproducer, de jobban megért téged, mint bárki más a világon.

Képzeld el, hogy mindennek ellenére mégsem lehetsz boldog, mert három évvel ezelőtt olyasmi történt, amitől valami meghalt benned. 

Amikor egyetlen éjszakán találkozik a múlt és a jövő, esélyt kapsz, hogy mindent helyrehozz, ami félresiklott, már csak az marad a kérdés, hogy tudsz-e élni vele. 

De létezik egyáltalán újrakezdés? És milyen árat kell fizetni érte?

Íróról:

http://moly.hu/alkotok/gayle-forman



Remélem tetszett az kis ajánló-kritika féleség, a modulba kiteszek egy szavazást, amiben további könyvekről kérhettek ilyen ajánlót.

Diana.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése